Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 1556
Miercuri, 25 noiembrie 2015
18:12:07

Ziua Jandarmeriei Române și 118 ani de la înființarea primei structuri la Constanța - 29 Mar 2012

 
Ziua Jandarmeriei Române și 118 ani de la înființarea primei structuri la Constanța

Jandarmeria Română aniversează, pe 3 aprilie, 162 de ani de la înființare. Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obștesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi“.

Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei și i s-au stabilit principiile de organizare și funcționare.

Aniversarea celor 162 de ani de existență a armei noastre coincide și cu împlinirea a 118 ani (1 aprilie 1894) de la înființarea primei structuri a Jandarmeriei la Constanța.

În perioada 12 martie - 04 aprilie, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța organizează o serie de activități ocazionate de sărbătorirea Zilei Jandarmeriei Române. 

Concursul sportiv „Cupa Jandarmeriei, 162 de ani“ a angrenat peste 200 de jandarmi din Constanța, Neptun, Medgidia și Cernavodă, care evoluează, pe echipe, la fotbal în sală. Întrecerile, care au debutat luni, 12 martie, se vor încheia pe 30 martie a.c., cu desfășurarea finalelor și cu premierea câștigătorilor.

(Sala Hidrotehnica finala mică –Detașamentul 1 Constanța – Detașamentul 8 Cernavodă, finala mare, ora 16.00, Detașamentul 5 Neptun- Detașamentul 6 Neptun)

După premiere, cadrele militare în rezervă care au activat la Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța vor lua parte la Ziua Veteranului Unității.

Începând cu ora 17.00, echipa de fotbal a I.J.J. Constanța (militari trecuți de 40 de ani) va înfrunta puternica selecționată a rezerviștilor.

La terminarea partidei de fotbal, echipele vor fi premiate cu diplome și vor servi un pahar de suc.

Luni, 02 aprilie a.c., cu începere de la ora 10.30, în prezența întregului personal de la reședința inspectoratului, subunitățiilor din județ și în fața invitaților se arborează Drapelul Național, în acordurile Imnului de Stat.

Ceremonialul va continua cu citirea  mesajelor conducerii Ministerului Administrației și Internelor și Inspectoratului General al Jandarmeriei Române privind „Ziua Jandarmeriei Române“.

După această activitate vor fi înaintați, înainte de termen, în gradul următor, un ofițer și un subofițer.

Cu începere de la ora 12.00, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța organizează Ziua Porților Deschise, acțiune la care și-au anunțat participarea până la această oră 200 de elevi.

Programul dedicat oaspeților cuprinde, la reședința inspectoratului, exerciții demonstrative, o expoziție cu tehnică de luptă, vizionarea unui film de prezentare în clubul unității și vizitarea Sălii Tradițiilor, unde a fost pregătită o colecție cu arme de epocă, puse la dispoziție de directorul filialei Constanța a Muzeului Militar Național, Costin Scurtu.

Marți, 03 aprilie a.c., cu începere de la ora 08.00, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța va depune o coroană de flori la Cimitirul Eroilor Revoluției, la mormântul sublocotenentului erou Napoleon Stroe, jandarm căzut în decembrie 1989.

Garda de onoare va fi constituită dintr-o grupă a Detașamentului Mobil, iar preotul militar Laurențiu Cristinel Oprea va oficia o ceremonie religioasă.

StarPressDa mai departe: