Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 1563
Miercuri, 2 decembrie 2015
08:53:26

Arheologii au descoperit statuia unei printese egiptene ce dateaza de acum 3.500 de ani - 09 Mar 2014

 
Arheologii au descoperit statuia unei printese egiptene ce dateaza de acum 3.500 de ani
Statuia unei fiice a faraonului Amenhotep al III-lea, care o prezinta pe printesa egipteana alaturi de tatal ei, a fost descoperita intr-un templu din situl arheologic Luxor, a anuntat, vineri, Ministerul pentru Antichitati egiptene, citat de AFP.

Arheologii egipteni si europeni au descoperit statuia printesei Iset in timpul lucrarilor de renovare a templului mortuar dedicat faraonului Amenhotep al III-lea (secolul al XIV-lea i.e.n.), pe malul occidental al Luxorului, a anuntat intr-un comunicat ministrul egiptean Mohamed Ibrahim.

Aceasta statuie, inalta de 170 centimetri, "facea parte dintr-o sculptura de 14 metri care il reprezenta pe Amenhotep al III-lea, realizata in alabastru, si care se afla la intrarea in sanctuar", a precizat seful echipei de arheologi, Hourig Sourouzian.

Acea sculptura impresionanta il prezenta pe Amenhotep al III-lea, un faraon din a XVIII-a dinastie egipteana, asezat pe tron, cu mainile pe genunchi. Fiica lui era prezentata in picioare, intre picioarele faraonului, purtand o peruca si tinand un colier in mana dreapta.

Aceasta este prima reprezentare a printesei singura cu tatal ei. Celelalte sculpturi o prezentau de obicei alaturi de cei doi parinti si de fratii ei.

Statuia "era erodata, in special in zona fetei", iar fragmentul in care se aflau picioarele personajului regal lipseste, a adaugat Ali El-Asfar, un angajat al ministerului egiptean, precizand ca numele printesei si titlurile acesteia erau gravate pe sculptura.

Luxor, un oras de 500.000 de locuitori construit pe malurile Nilului in sudul Egiptului, este un muzeu in aer liber in care au fost descoperite numeroase temple si morminte faraonice.

Surse: Mediafax, AFPDa mai departe: