Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3623
Sambata, 24 iulie 2021
13:04:33

De ce lanseaza SUA un avertisment cu privire la paracetamol si cum reactioneaza autoritatile din Romania? - 18 Jan 2014

 
Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) a decis sa ia masuri in ceea ce priveste paracetamolul, lansand un avertisment oficial ca dozele mai mari de 325 de miligrame pot dauna ficatului.

FDA solicita doctorilor sa nu mai prescrie medicamente de tip „combinatie” care contin mai mult de 325 de miligrame de paracetamol per doza. Anumite medicamente contra durerii, precum Percocet, Vicodin sau codeina, contin de multe ori paracetamol, iar pacientii carora le-au fost prescrise aceste medicamente de multe ori nu realizeaza acest lucru. Din acest motiv, pacientul poate duce la situastii periculoase, consumand in mod separat paracetamol si ajungand la un nivel periculos al acestui medicament in organism.

Aproximativ jumatate din cazurile de supradoza de paracetamol din SUA ce duc la insuficienta a ficatului sunt provocate accidental. Totusi, avertismentul FDA nu se refera la medicamentele prescrise fara reteta, urmand ca regulile pentru acestea sa fie actualizate ulterior. Pana atunci, FDA planuieste sa retraga autorizatiile de comercializare tuturor medicamentelor care nu respecta limita de 325 de miligrame.

Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente a cerut pentru prima data aceasta limita in 2011, cerand producatorilor sa se conformeze luna aceasta, insa nu toate companiile au fost de acord, astfel ca inca se gasesc pe piata medicamente care contin doze mai mari de 325 de miligrame.

Paracetamolul este mai periculos decat ar putea parea la prima vedere, ucigand anual 150 de persoane in SUA si provocand uneori boli de piele rare.

Cum raspund autoritatile din Romania?

Paracetamolul prezinta risc de afectare hepatica la asocierea cu alcoolul sau consumat in exces, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) atragand atentia asupra importantei de a se respecta dozele recomandate, pentru a se evita, pe cat posibil, aparitia reactiilor adverse.

Precizarile vin la intrebarile jurnalistilor privind posibilele reactii adverse ale paracetamolului, ca urmare a unui articol aparut in presa americana.

ANM precizeaza ca toate informatiile sunt deja cunoscute si incluse in prospectul tuturor medicamentelor pe baza de paracetamol, in Uniunea Europeana.

"Sunt informatii despre dozele uzuale recomandate (1-2 comprimate la intervale de 4 ore, administrate la nevoie), despre doza maxima recomandata (pentru adulti, 4g, pentru copii 6-12 ani, 60 mg/kg/zi repartizat in prize egale), despre reactiile adverse posibile (eruptii, mancarime, scaderea numarului de trombocite, agranulocitoza cu faringita si febra- neasteptat, afectare hepatica, colica renala", arata ANM.

Totodata, se mai atrage atentia ca, la doze mari si tratament prelungit, paracetamolul poate produce afectarea functiei renale pana la insuficienta renala cronica.

Eate de asemenea amintit riscul de afectarea hepatica la asocierea paracetamolului cu alcoolul sau riscul in cazul asocierii cu alte medicamente.

"Riscul toxicitatii paracetamolului poate fi crescut la pacientii aflati in tratament cu alte medicamente potential hepatotoxice sau medicamente inductoare enzimatice. Anlicolinergicele si colestiramina intarzie absorbtia paracetamolului. Metoclopramida si domperidona cresc absorbtia paracetamolului. Tratamentul de lunga durata cu doze mari de paracetamol creste riscul hemoragie al anticoagulantelorcumarinice", se arata intr-un prospect.

Administratia americana pentru Alimente si Medicamente a recomandat ca medicii sa nu mai prescrie medicamente cu mai mult de 325 de miligrame de paracetamol per tableta, invocand riscul de boli hepatice, scrie marti Reuters.

Paracetamolul este utilizat in mod curent, fara a necesita prescriptie, pentru calmarea durerilor si reducerea febrei

Sursa: Newser, MediafaxDa mai departe: