Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3269
Marti, 4 august 2020
02:11:01

Se schimba harta lumii: o noua insula a aparut intr-un arhipelag din Pacific - 16 Jan 2015

 
Un vulcan aflat in eruptie in arhipelagul polinezian Tonga a creat o noua insula, din cauza volumului enorm de roci si cenusa pe care le emite de aproape o luna, au anuntat vineri autoritatile locale, relateaza AFP.

Vulcanul, situat la aproximativ 65 de kilometri sud-est de capitala regatului, Nuku'alofa, a inceput sa erupa pe 20 decembrie, dupa cinci ani de inactivitate, a declarat Ministerului Pamantului si Resurselor Naturale.

Eruptia se produce pe doua cratere. Unul este situat pe Insula Ha'apai, nelocuita, iar celalalt este submarin si se afla la aproximativ 100 de metri de coasta.

Specialisti au inspectat zona, la bordul unui vapor, joi, si au constatat ca eruptia a schimbat peisajul. "Noua insula, de un kilometru latime si doi kilometri lungime, are 100 de metri inaltime", a anuntat ministerul intr-un comunicat.

"Am observat ca vulcanul arunca, din cinci in minute, pana la 400 de metri inaltime, cenusa si roci mari", se arata in comunicat.

Eruptia a provocat pagube importante vegetatiei Insulelor Hunga Tonga si Hunga Ha'apai.

Tonga, un regat cu 170 de insule si aproximativ 120.000 de locuitori, se afla pe Centura de Foc a Pacificului, unde se intalnesc placi continentale ce provoaca o activitate seismica si vulcanica puternica.

Sursa: MEDIAFAXDa mai departe: