Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3813
Sambata, 29 ianuarie 2022
15:51:12

Paradisul pasarilor exotice de la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta - 03 Jul 2012

 

Cu un penaj viu colorat, atractiv si cu caracteristici interesante, multitudinea pasarilor exotice din Europa, Asia, Africa, Australia, America de sud creeaz?, toate la un loc, un adevarat paradis al vertebratelor terestre.

In lumea lor neinteleasa, pasarile exotice, printre care unele extrem de rare, se hranesc, se cuibaresc, zboara si ciripesc zi de zi, asteptand sa fie admirate de cei care le iubesc.

Uneori poate obositoare de prea mult ciripit, alteori chiar vorbarete… multe dintre frumoasele pasari exotice ascund povesti, dintre cele mai interesante.

Ing. Geta Stan, muzeograf in cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii (CMSN) Constanta a avut amabilitatea ne a introduce in lumea pasarilor exotice care traiesc in sectorul destinat lor, si care este amplasat in imediata  apropiere a Microrezerva?iei din cadrul Complexului Muzeal din Constanta sau Delfinariu, dupa cum mai este cunoscut.

 

Expozitia de Pasari Exotice, caci despre ea este vorba, beneficiaz? de o suprafata de 100 mp, in voliere mari, cu o compartimentare adecvat? vertebratelor terestre.

Gogut? și Coco la… vorbitor!

“Papagalii sunt considerati ca fiind cele mai inteligente pasari pentru ca sunt dotate cu abilitatea de a vorbi si de a scoate sunete minunate. Au o capacitate deosebita in a imita vocea omului. Cei doi papagali Ara pe care ii avem, Goguta si Coco, vorbesc doar cand au dispozitie si nu este foarte multa lume. Ei stiu sa spuna hello, buna, ce faci, pa pa, du-te mai incolo sau o striga pe colega noastra, medicul veterinar, Nico. La fel sunt si Papagalii de Amazon, o specie originara din  America de Sud,” ne-a explicat muzeograful ing. Geta Stan.

Potrivit specialistilor, explicatia acestei disponibilitati a papagalilor vorbitori consta in faptul ca pot reproduce, prin invatare imitativa, diverse manifestari sonore din mediul inconjurator, cuvinte ce apartin limbajului uman, cantecul altor pasari, precum si alte sunete sau zgomote.

Fidele toata viata

“O specie rara, dar si interesanta in acelasi timp, care poate fi admirata la noi este Nimfa cu creasta galbena. Spatiul natural de trai al nimfelor sunt stepele si savanele Australiei. O caracteristica a lor, interesanta, este faptul ca raman fidele partenerilor toata viata. Ele nu isi schimba perechea niciodata”, ne-a mai explicat ing. Geta Stan, muzeograful Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii.

Nimfa sau Nymphicus inseamna in limba greaca mireasa. Despre ea se spune ca este o pasare jucausa, cantareata si fertila.

Potrivit legendelor, nimfele erau fiicele zeului Zeus care se ocupau cu dansuri, cantece si jocuri si ramaneau vesnic tinere. Nimfele insoteau zeii si raspandeau binecuvantare si fertilitate.

Se spune ca atunci cand Odyseus a intalnit-o prima data pe nimfa Calypso, ea avea pe cap o asemenea pasare, frumoasa ca si ea.

Cei care vor dori sa viziteze acest paradis al pasarilor exotice, din cadrul expozitiei Complexului Muzeal, au posibilitatea sa admire multe alte specii, precum Marele ?i Micul Alexader - singurul perus raspandit pe doua continente, Asia si Africa -, perusi ondulati cu un colorit variat, perusul Rosella, papagalul Jaco, papagali pitici, pasarea paradisului etc.

 

Toate te atrag in egala masura, prin cantecul si voiciunea lor, prin paleta cromatica deosebita, si nu in ultimul rand, prin povestea pe care o poti afla despre fiecare in parte.

Expozitia de Pasari Exotice din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta (Delfinariu) este deschisa publicului larg zilnic, inclusiv duminica, intre orele 09.00 – 20.00.

 

Cei care vor hotara sa viziteze si sa admire aceste necuvantatoare, vor descoperi cu siguranta, un adevarat paradis al celor mai interesante si frumoase pasari exotice.

Senior editor Mihaela FRONI

Foto: Daniel NISTORDa mai departe: